Wiadomości z Pyskowic

Sprzęty chłodnicze w gastronomii - przewodnik

  • Dodano: 2019-10-24 12:45, aktualizacja: 2019-10-25 18:30

Nie można sobie wyobrazić lokalu gastronomicznego bez wyposażenia go w pewne specjalistyczne sprzęty. Między innymi mowa tu o ekwipunku chłodniczym, który ma za zadanie utrzymywać świeżość wszelkich produktów spożywczych. W tym artykule opowiemy Wam o urządzeniach chłodniczych, w które warto zainwestować, jeśli posiadasz lokal gastronomiczny lub marzysz o jego otworzeniu i zastanawiasz się, od czego zacząć.

Sprzęt chłodniczy, czyli co konkretnie?

Zacznijmy od wyjaśnienia definicji sprzętu chłodniczego. Urządzenia gastronomiczne, które mają za zadanie chłodzić, bądź mrozić mają wiele parametrów dlatego, żeby ułatwić sobie wybór można podzielić je ze względu na różne kryteria. Jest to między innymi ich pojemność, rodzaje komór, przedziały temperatur, materiał, z którego są wykonane, czy cel, któremu mają służyć. Najbardziej istotnym z kryteriów jest ten dotyczący przedziału temperatur, ponieważ on segreguje urządzenia chłodnicze na: szafy mroźnicze, szafy chłodnicze, szafy uniwersalne, szafy dwutemperaturowe czy szafy mroźniczo-chłodnicze.

Szafa mroźnicza

Czyli taki sprzęt gastronomiczny, którego zadaniem jest przetrzymywanie żywności na dłuższy okres. Materiał, z którego są wykonane, jest bardzo ważnych aspektem, na który warto zwrócić uwagę. Poleca się inwestować w szafy, które są wykonane ze stali nierdzewnej, lub galwanizowanej. O ile pierwszy termin jest dość znany, to drugi może powodować lekką konsternację. Otóż szafy wykonane ze stali galwanizowanej charakteryzują się tym, że są pokryte kilkoma lub kilkunastoma cienkimi powłokami metalicznymi, która zapewnia jeszcze wyższą jakość i niezawodność sprzętu. Takie oraz inne szafy mroźnicze można znaleźć w tym sklepie: https://agusto.pl/570-szafy-mroznicze, który ma bardzo szeroką ofertę dotyczącą szeroko rozumianego sprzętu, który jest niezbędny do wyposażenia lokalów gastronomicznych.

Szafa chłodnicza

To urządzenie chłodnicze, to nic innego jak większa lodówka, która zabiera ciepło z produktów spożywczych i je usuwa na zewnątrz. Ze względu na swoje gabaryty taka szafa umożliwia posegregowanie produktów w niej umieszczanych na różne kategorie, co jest wymagane przez sanepid. Jej zakres temperaturowy zaczyna się od 1 stopnia Celsjusza, a kończy przeważnie na 10. Szafy chłodnicze, podobnie jak te mroźnicze mogą być kupowane w różnych celach, którym mają służyć. Przykładowo mogą być wykorzystywane do eksponowania różnych potraw, czy produktów klientom i w tym wypadku warto zainwestować w te szklane szafy chłodnicze, aby móc dostarczyć osobom z zewnątrz odpowiednią widoczność.

Bez dwóch zdań żaden lokal gastronomiczny nie może się obejść bez urządzeń, których zadaniem jest chłodzenie produktów spożywczych. Sprzęt chłodniczy w gastronomii dzieli się głównie na szafy mroźnicze i chłodnicze, ewentualnie te do zastosowania uniwersalnego, lub takie, które są połączeniem tych dwóch wyżej wymienionych, tworząc szafy mroźniczo-chłodnicze. Dzięki temu sprzętowi nie musimy się martwić o świeżość i wygląd produktów, które się składają na sukces całego naszego biznesu.

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.