Wiadomości z Pyskowic

Paleniska do wędzarni - dlaczego warto się nad nimi skupić?

  • Dodano: 2020-03-18 11:00

Wędzarnia ogrodowa ma przynosić satysfakcję i dawać smaczne efekty przyrządzonych potraw. Aby tak było, konstrukcja musi posiadać profesjonalne palenisko. Odgrywa ono decydującą rolę, ponieważ ułatwia proces wędzenia, a także wpływa na jakość gotowych produktów. Co trzeba wiedzieć o paleniskach do wędzarni?

Dlaczego palenisko do wędzarni jest ważne?

Palenisko wędzarni jest sercem całej konstrukcji. Dlaczego? Odpowiada za temperaturę w komorze, rodzaj wydzielanych substancji (które mają związek z obróbką termiczną) oraz sam smak potraw, na którym najbardziej zależy użytkownikowi. Jakie więc powinno być?

Zasada konstrukcji paleniska do wędzarni powinna opierać się na kilku elementach:

- wielkość dopasowana do rozmiarów budowli - żar nie powinien dotykać ścian paleniska. Dlaczego? Unika się w ten sposób kumulacji ciepła, które może zamienić wędzenie w duszenie;

- umiejscowienie paleniska - poleca się, aby znajdowało się w ziemi, ponieważ wtedy oddaje pożądaną część ciepła;

- dostęp do paleniska - wpływa na wygodę użytkowania, ale też łatwą kontrolę temperatury.

Paleniska do wędzarni - zrobione samodzielnie czy gotowe?

Nawet najbardziej nowoczesna i przemyślana konstrukcja nie może obejść się bez profesjonalnego paleniska do wędzarni. Warto zainwestować w produkt, który jest dobrze skonstruowany i będzie ułatwiał proces przygotowywania potraw. Owszem, palenisko można wykonać samemu, ale wśród gotowych produktów doszukać się można najlepszej jakości blachy, która wyróżnia się odpowiednią grubością, wyposażenia w ruszt lub profesjonalnej opcji regulacji dostępu powietrza.

Wędzarnia, a palenisko

Wędzarnia ma służyć wędzeniu. Może się to wydawać banalne, ale w przypadku, gdy palenisko jest źle skonstruowane lub błędnie użytkowane, urządzenie może zamienić się w grill lub kuchnię polową w której mięso się dusi lub piecze. Przecież nie o to chodzi. Paleniska do wędzarni mają wpływ na smak i jakość przygotowywanych potraw. Związane to jest z dymem, który powinien ulatniać się we właściwej temperaturze. Nie ma zatem wątpliwości, że inwestycja w profesjonalne palenisko jest kluczowym elementem w zakupie lub budowie wędzarni ogrodowej.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Pyskowice.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.