Wszyscy zgodzą się, że przygotowywanie potraw bez noża byłoby niezwykle trudne. Z tego powodu w każdym domu znajduje się przynajmniej kilka noży używanych do krojenia, siekania i obierania warzyw lub owoców. Każdy z noży ma inne zastosowanie, dlatego warto dowiedzieć się, czy nóż szefa kuchni jest potrzebny każdemu?
Jaki to nóż?
Mianem noża szefa kuchni nazywa się nóż o długim ostrzu, które jest bardzo szerokie tuż przy rękojeści, a jego końcówka jest nieco cieńsza z ostrym czubkiem. Narzędzie jest przeznaczone do krojenia i porcjowania mięsa, siekania świeżych ziół, a także innych produktów spożywczych, które wymagają bardzo drobnego skrojenia. Kształt noża sprawia, że krojenie czy siekanie zajmuje niewiele czasu, a dodatkowo specjalna powłoka powoduje, że do ostrza nie przyklejają się kawałki mięsa, siekanych ziół czy gotowanych jajek.
Narzędzie przydaje się zatem w każdej kuchni – nie tylko tej profesjonalnej. Dzięki niemu wiele prac kuchennych można wykonać dokładniej i szybciej, co sprawia, że gotowanie staje się przyjemnością, a nie obowiązkiem. Ponadto część tnąca jest wyjątkowo ostra, dzięki czemu mięso nigdy nie jest poszarpane, a jego kawałki są idealnie równe.
Jak wybrać nóż szefa kuchni?
Aby kupić solidny nóż szefa kuchni, warto skorzystać z oferty https://ostry-sklep.pl/. W sklepie dostępne są noże wykonane ze szwajcarskiej stali nierdzewnej, która jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Wykorzystujący ją producenci udzielają nawet 25-letniej gwarancji na wykonane z niej akcesoria kuchenne. Ponadto noże dostępne w sklepie można myć w zmywarce.
Co ważne, każde z narzędzi do krojenia jest wyposażone w antypoślizgową rączkę, która pewnie leży w dłoni – ryzyko przypadkowego skaleczenia się lub wypadnięcia noża z ręki jest zminimalizowane. Noże są także lekkie, dlatego korzystanie z nich nie powoduje zmęczenia nawet podczas wielogodzinnego gotowania. Z narzędzi dostępnych w sklepie korzystają więc nie tylko panie i panowie domu, lecz również kucharze zatrudnieni w restauracjach.
Jakie inne noże przydadzą się w kuchni?
Nóż szefa kuchni nie jest jedynym nożem, jaki warto posiadać. Niezwykle przydatny jest też nóż do pieczywa oraz niewielki nożyk do obierania jarzyn i owoców. Osoby lubiące gotować mogą kupić również nóż do: filetowania, krojenia serów, szynki, steków czy też służący do trybowania. Przydatne są też duże nożyce, które nierzadko wchodzą w skład zestawów noży kuchennych w drewnianych stojakach.