Wiadomości z Pyskowic

Za nami spotkanie z Ernestyną Kubecką – śląskie smaki, wspomnienia i kołocz

  • Dodano: 2025-10-22 12:15

Miejska Biblioteka Publiczna w Pyskowicach gościła Ernestynę Kubecką – autorkę książki o kuchni śląskiej. Nie zabrakło pysznych wypieków, konkursu i pięknych tradycyjnych strojów!

Śląskie smaki i wspomnienia w Pyskowicach

W Pyskowicach odbyło się wyjątkowe spotkanie z Ernestyną Kubecką, autorką książki „Cztery pory roku w kuchni śląskiej”. Wydarzenie w Miejskiej Bibliotece Publicznej przyciągnęło wielu miłośników regionalnej kuchni i tradycji. Autorka nie tylko opowiadała o dawnych recepturach, ale również przywiozła ze sobą własnoręcznie upieczony kołocz, którym częstowała uczestników.

Konkurs na najlepszy wypiek w Pyskowicach

W ramach spotkania zorganizowano konkurs na najlepszy domowy wypiek, w którym jurorką była sama Ernestyna Kubecka. Uczestnicy licznie przynieśli swoje ciasta, a atmosfera była nie tylko smakowita, ale i bardzo serdeczna.

Spotkanie w śląskim klimacie

Szczególnego uroku wydarzeniu dodały tradycyjne śląskie stroje, w które ubrana była zarówno autorka, jak i panie z pyskowickiej biblioteki. Spotkanie prowadzone było „po ślōnsku”, w ciepłym i bezpośrednim stylu. Ernestyna Kubecka podkreśliła, jak ważne jest dla niej zachowanie rodzinnych przepisów i kulinarnego dziedzictwa Śląska.

Wydarzenie zostało zrealizowane w ramach programu „Różnorodność Językowa”, dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Spotkanie w Pyskowicach pokazało, że tradycyjna kuchnia nadal łączy pokolenia i budzi emocje. A Wy – jakie śląskie potrawy wspominacie najcieplej? Dajcie znać w komentarzach i zajrzyjcie do innych artykułów na naszej stronie!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu Pyskowice.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również